Sunday, August 2, 2015

Resepi Urap Beremi Kelapa

Resepi Urap Beremi Kelapa - Salam sejahtera pada yang mengikuti blog picisan Kisah Cik Za Bicara Makan, tentu ramai yang bertanya and ada yang terfikir apa tu, beremi, Sumber Utusan sebenarnya Pokok beremi atau nama saintifiknya portulaca banyak terdapat di kawasan pesisir pantai di negara ini namun pokok ini hanya dipandang sepi pada suatu masa dahulu. Pokok menjalar dan hidup di kawasan yang mempunyai persekitaran yang lembab. Selain boleh digunakan untuk masakan, beremi juga digunakan untuk menyembuhkan penyakit, seperti merawat asma serta ketagihan merokok ( sumber : Disini )



Resepi Urap Belemi Kelapa 
  • Bahan-Bahan Utama
    • 1 Ikat Sayur Beremi 
    • 2 Cawan Kelapa Parut Putih 
    • Garam & Gula
    • Minyak 
  • Bahan Kisar 
    • 5 Ulas Bawang Merah ( kecil )
    • 3 Ulas Bawang Putih 
    • 4 Tangkai Cili Merah 
    • 1/2 inci kunyit hidup
    • Ikan Bilis / Udang Kering ( mengikut suka ) 
  • Cara Penyediaan 
    • Panaskan Minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing serta naik bau, Masukkan sedikit garam dan gula mengikut citarasa, then bila sedikit garing masukkan Kelapa Parut and rkacau hingga garing dan sekata. 
    • Bila kelapa dah naik bau, masukkan sayur beremi dan kacau rata, agak2 layu sedikit sedia untuk dihidang. 

2 comments:

I N A A I N A A said...

Nampak sedap.. Tak pernah lagi try

Unknown said...

Apa kata cuba, kak za tak reti nk makan tapi bila harini masak jadi macam excited pulak nk mencuba.